Ghidul pe 2024:
7 tendinte in designul de tapet din 2024

Tapetul, în calitate de element decorativ, a căpătat o importanță tot mai mare în amenajările interioare, evoluând de la  simplul său rol de acoperire a pereților într-un adevărat element de design. Alegerea și utilizarea inteligentă a tapetului pot transforma complet atmosfera unei încăperi, oferind personalitate și stil.

Unul dintre avantajele majore ale utilizării tapetului în designul interior este versatilitatea sa. Varietatea de modele, texturi și culori oferă o gamă infinită de opțiuni pentru a satisface gusturile diverse ale clienților și pentru a se potrivi oricărui stil de amenajare. De la modelele tradiționale și clasice până la designul contemporan sau abstract, tapetul oferă libertatea de a crea un spațiu unic și personalizat.

rola tapet

Pe lângă aspectul estetic, tapetul poate adăuga și senzații tactile, contribuind la crearea unei atmosfere confortabile și plăcute. Texturile variate, de la cele fine și netede la cele cu relief pronunțat, pot schimba percepeția spațiului și pot crea dimensiuni și adâncime într-un mod eficient.

În ultimii ani, s-a observat o trecere de la modelele simple cu patternuri  către creații artistice complexe în designul de tapet. Modelele geometrice, modelele florale supradimensionate și imprimeurile abstracte au devenit populare, reflectând o tendință mai largă spre personalizare și declarații interioare îndrăznețe.

În 2024, vă propunem modele noi de tapet punând accent pe individualitate, durabilitate și inovație tehnologică, făcând tapetul nu este doar un element de fundal, ci un punct focal al designului interior.

1. Picturi murale mari

O pictură murală poate servi ca o piesă de design îndrăzneață, transformând orice spațiu  într-unul  captivant. Folosirea modelelor de tapet care înfățișează copaci și scene din natură, adaugă o atmosferă reconfortantă și relaxantă în orice încăpere, creând o conexiune vizuală cu mediul natural și aducând în interiorul casei o doză de frumusețe și liniște.

Mediteranean Pines
Faded Willow

2. Un perete accent

Alegerea unui model de tapet închis la culoare pentru un perete accent în amenajare poate transforma complet atmosfera încăperii. Această abordare vă permite să adăugați profunzime și dramatism fără a încărca vizual camera. Alege un perete pe care vrei să-l evidențiezi, cum ar fi în spatele unui pat într-un dormitor sau a unui perete în camera copiilor unde vrei sa adaugi un plus de culoare.

Flora

3. Peach Fuzz

Culoarea Anului 2024 desemnata de cei de la Pantone se numește Peach Fuzz, descrisă ca o nuanță caldă care transmite importanța cultivării compasiunii, empatiei și bunătății.

“Poetică și romantică, o nuanță de piersică curată cu o vibrație vintage, PANTONE 13-1023 Peach Fuzz reflectă trecutul, dar a fost reînnoită cu o vibrație contemporană”, explică Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute, într-un comunicat.

Mockup poster frame on the wall of living room. Luxurious apartment background with contemporary design. Modern interior design. 3D render, 3D illustration.

4. Blue Nova

Benjamin Moore, prestigioasa companie producătoare de vopsele pentru interior, desemnază in fiecare an o culoare menită să dea tonul amenajărilor la modă. Pentru 2024 culoarea aleasa este Blue Nova, un echilibru între locuibil și depășire a granițelor, evocând ideea de explorare.

“Violetul și albastrul se reunesc în această nuanță sofisticata și somptuoasă” – este descrierea pe care o regăsim pentru “Blue Nova” pe site-ul official Benjamin Moore.

Blue Nova poate fi considerata o culoare îndrăzneață, fără a fi copleșitoare – este o nuanță confortabilă, care îi încurajează pe oameni să experimenteze. Nova atinge echilibrul potrivit. Nu este o culoare pe care să o treci cu vederea și rămâne o nuanță pe care designerii o pot integra cu ușurință în amenajările lor datorită naturii sale medii.

Abstract Lines Albastru

5. Altfel de Dungi

Dungile sunt unul dintre motivele cele mai des întâlnite în modelele de tapet. Cu toate acestea, 2024 vine cu  o altă abordare a acestui element de design: dungi neregulate, supradimensionate, care se preteaza foarte bine în orice tip de amenajare unde îți doresti să adaugi un element nonconformist.

Lățimea dungilor joacă un rol crucial în aspectul final al tapetului. Dungile mai late pot adăuga o notă dramatică și pot servi ca punct focal într-o încăpere, în timp ce dungile subțiri pot conferi un aspect mai subtil și pot fi integrate armonios într-o varietate de stiluri de design.

Dungile se pot combina armonios cu alte texturi și modele, oferind designerilor o paletă bogata pentru a crea amenajări interioare complexe și interesante.

Brush Strokes

5. Vegetal și Geometric

De cele mai multe ori, avem modele de tapet cu elemente vegetale sau cu forme geometrice. Dar o îmbinare ingenioasa între aceste două elemente aduce în spațiul interior o armonie vizuală și un design cu adevarat spectaculos.

Acest tip de tapet reprezintă o alegere inspirată pentru cei care caută să aducă un aer proaspăt și o notă contemporană în amenajarea interioară. Prin îmbinarea elementelor vegetale cu formele geometrice, tapetul devine nu doar un element decorativ, ci și o operă de artă care transformă spațiul într-o oază de echilibru și frumusețe.

Forest
Maple

6. Senzații subtile

Pentru adeptii unui stil contemporan delicat și usor minimal, 2024 vine cu propuneri de tapet soft, în culori calde, ce îți oferă o senzație de liniște și echilibru în spațiul interior. Avantajul acestor modele este faptul că sunt ușor de integrat în orice amenajare, se contopesc pur și simplu cu restul mobilierului și îți oferă acea senzație de acasă.

Calm Leaves
Soft Dreams

În concluzie, tapetul nu este doar pentru acoperirea pereților, ci este un instrument puternic în crearea unui design interior expresiv și rafinat. Prin alegerea potrivită a modelului și texturii, poți să îți personalizezi spațiul într-un mod care să îți reflecte personalitatea și să creeze un mediu plăcut și inspirat. Astfel, tapetul devine un partener esențial în amenajarea interioară, aducând cu sine nu doar frumusețe estetică, ci și o notă distinctivă și originală în fiecare încăpere.

Punctul comun în tendințele de tapet din 2024 este concentrarea pe personalizare și crearea de spații care reflectă stilurile și valorile individuale.